وزارت امور داخله (کشور) طالبان روز دوشنبه، نهم آبان، از یک واحد زنانه پلیس ضدشورش در کابل رونمایی کرد. خالد زدران، سخنگوی پلیس طالبان، با انتشار ویدیویی در توییتر، اعلام کرد صدها زن اکنون در صفوف پلیس خدمت میکنند و آموزشهای جدید فرا میگیرند. گفته میشود این واحد برای مقابله با اعتراضهای خیابانی زنان ایجاد شده است.
ویدیو رونمایی از این واحد که در حسابهای توییتر طالبان منتشر شد، گروهی از زنان را نشان میدهد که با لباس بلند سیاه و حجاب و روبنده به سبک مدنظر طالبان، سپرهای ضدشورش در دست دارند. یکی از این زنان در ویدیو میگوید که در صفوف پلیس دولت قبلی خدمت کرده است. او از دیگر زنان پلیس میخواهد به سر کار برگردند و تاکید میکند که هیچ تهدیدی متوجه آنها نیست.
این در حالی است که از زمان بازگشت طالبان به قدرت، دهها مورد از بازداشت، شکنجه، قتل و ناپدید شدن اعضای پلیس دولت پیشین بهویژه زنان، گزارش شده است. افراد طالبان در نخستین روزهای تسلطشان بر افغانستان، یک پلیس زن در استان غور را در خانه خود و مقابل چشمان فرزندانش، تیرباران کردند. پس از آن، دو پلیس زن هم در منزل خود در مزارشریف ترور شدند. علاوه بر این، تعدادی از زنان پلیس دولت قبل هم به شکل مرموزی ناپدید شدند. یکی از این زنان عالیه عزیزی، مسئول زندان زنان هرات، بود که طالبان او را برای بازگشت به کار دعوت کردند، اما او تا امروز ناپدید است.
به نظر میرسد واحد پلیس ضدشورش زنان در مجموعه پلیس طالبان بیشتر برای مقابله با اعتراضهای زنان در افغانستان ایجاد شده باشد. در یک سال گذشته، اعتراضهای زنان در افغانستان یکی از دردسرهای جدی گروه طالبان به شمار میرود. در این مدت، افراد طالبان تمام اعتراضهای خیابانی زنان را با خشونت و ارعاب سرکوب کردهاند. در این اعتراضها، برخی هم بازداشت یا دستکم برای ساعاتی به گروگان گرفته شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی از انتقادهای شدید به طالبان در این مدت این بود این گروه که مدعی اسلام بهشدت افراطیاند، چگونه بدون داشتن پلیس زن، زنان را بازداشت یا با حمله فیزیکی آنان را سرکوب میکنند. اکنون به نظر میرسد طالبان با ایجاد واحد ضدشورش زنان، دست خود را برای سرکوب اعتراضهای زنان بازتر کرده است و بازداشت و بازپرسی از زنان را هم به وسیله آن توجیه خواهد کرد.
البته طالبان در یک سال گذشته، برخی از زنان را به عنوان پلیس در مکانهای همچون دانشگاهها، اداره صدور گذرنامه و برخی از مکانهایی که رفتوآمد زنان بیشتر است، به کار گماشتهاند. در این مدت، بسیاری از زنان مخصوصا دختران دانشجو، بارها نارضایتی خود را از برخورد خشن و توهینآمیز این زنان با دانشجویان اعلام کردهاند.
یکی از دختران دانشجو در دانشگاه بلخ، به ایندیپندنت فارسی گفت زنانی که طالبان برای بازرسی در ورودی دانشگاه مستقر کردهاند، با صورتهای پوشاندهشده در محل حضور دارند و دختران دانشجو را به دلایل مختلف از جمله رنگ لباس، داشتن گوشی، صحبت با صدای بلند یا خندیدن و مواردی از این دست، هدف توهین و حتی حمله فیزیکی قرار میدهند.